суботу, 24 жовтня 2020 р.

До дня народження Пікассо

Напередодні дня народження (25 жовтня) видатного митця,  давайте трошки більше дізнаємось про людину. Нетривіальні факти про персону, про митця...

Мало хто знає повне ім'я художника, зазвичай скорочуючи його до відомого Па́бло Ру́їс Піка́ссо (де Руїс - прізвище матері, а Пікассо - батька) 

Його повне ім'я — Па́бло Діє́го Хосе́ Франсі́ско де Па́ула Хуа́н Непомусе́но Марі́я де лос Реме́діос Сіпріа́но де ла Санті́сіма Триніда́д Клі́то Ру́їс-і-Піка́ссо, ісп. Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso

Народився він 25 жовтня 1881, в місті Малага, Іспанія , а помер  8 квітня 1973, ( м.Мужен, Франція) . Пікассо -  іспанський і французький художник, працював в основному у Франції, тому його прізвище часто вимовляють на французький манер з наголосом на останній склад - ПікассО. 

Це один із найвидатніших митців XX століття.

Мистецтвознавці розділяють творчість цього художника на "кольорові" періоди, відповідно до тієї кольорової гами, до якої тяжіють роботи Пабло Пікасо.

У «блакитний» (1901–1904) і «рожевий» (1905–1906) періоди творчості створив загострено виразні твори («Дівчинка на кулі», 1905). Блактиний період характерний зображеннями старих та дітей, сірі та сині відтінки, сам художник того періоду - бідний та невизнаний.

В період рожевий - роботи Пікассо наповнюються кольорами, він малює клоунів, арелкінів, і все це на тлі бідності та голоду в Іспанії. В цей час у Пікассо з"являється його перша муза.

«Оголена на тлі бюста і зеленого листя»

У 1930-х роках створював скульптури з металу, ілюстрував книги, займався монументальним живописом («Герніка», 1937, написана після бомбардування цивільних районів однойменного міста).

Художник плідно працював до кінця життя.

Експерти називають Пікассо «найдорожчим» художником у світі — 4 травня 2010 року картину митця «Оголена на тлі бюста і зеленого листя» було продано на аукціоні Christie's за 106.482 млн. доларів США, що стало рекордом, тобто найдорожчим шедевром мистецтва, будь-коли проданим у світі.

Сприйняття картин Пікассо неоднозначне, і (як і інші твори мистецтва) вони не зобов'язані вам подобатись. Картини художника можна трактувати по-різному. Та найважливіше, що зробив Пікассо як художник для глядача, це його відомі слова про те, що навіть коли картина є закінченою, вона все одно продовжує жити та змінюватись залежно від настрою того, хто на неї дивиться.

Таким чином, Пікасо визнав право глядача мати свою думку і своє бачення його зображень.

Міфи та цікавинки про Пікассо.

* В 80 років Пабло Пікассо одружився на молодій (27 років) Жаклін Рок, яка піднесла його до рівня обожнювання як вдома, так і в просторі поза родиною. Пересваривши маестро з дітьми та онуками (нав'язавши йому джумку, що всі діти хочуть спілкуватись з ним виключно із-за спадку), Жаклін звела спілкування Пабло з нащадками до мінімуму.

В той час, як син та онуки не могли звести кінці з кінцями, Пабло публічно вихвалявся, що "за три нещасних начерки на серветці " може купувати собі будинки.

* Відомий вислів Пікассо: "Я як великий корабель, коли він тоне, то затягує усіх у свою воронку" (с)

Дійсно, в день поховання Пікассо його молода дружина не пустила на похорон онука Пікассо, Пабліто. Той  на знак протесту випив хімікат та помер. За два роки потому помер син художника Поль Пікассо. Затим повісилась коханка Пікассо Марія-тереза Вальтер, після - застрелилась його остання дружина Жаклін. Одна з яскравих муз Пікасо Дора Маар, закінчила своє життя в психіатричній клініці.

* Згідно з Книгою рекордів Гіннеса 1998 року, Пікассо є одним з найбільш плідних художників в світі. За свою 78-річну кар'єру він створив понад 13 500 картин, 100 000 гравюр, 34 000 книжкових ілюстрацій, 300 керамічних і скульптурних робіт - всього більше 147 800 творів мистецтва

* Першим словом, яке маленький Пікассо сказав, було «олівець»

* Американський мільйонер, якому належить картина цього художника під назвою «Сон», вирішив продати її за 139 млн доларів, але, демонструючи картину покупцям, ніяково змахнув рукою і пошкодив безцінне полотно. Він вирішив відновити картину і залишити собі.

* На питання про свої релігійних поглядах він відповідав, що він атеїст.

Як навчитись розрізняти творчі "періоди" Пікассо?

Ранній період (8-20 років)


Блакитний період (Пікассо 20-24 роки)


Рожевий період (23-25 років)


Африканський період (26-28 років)


Аналітичний кубізм 



Синтетичний кубізм





Класицизм


Сюрреалізм


Період війни (кінець 30-х років 20 ст)


Повоєнний період (Пікассо 65-73 роки)


Пізній період (до кінця життя)



Підготувала учитель образотворчого мистецтва Омельчук Єлізавета Василівна.

1 коментар: