середу, 14 квітня 2021 р.

Чи насправді Леонардо да Вінчі художник?

 15 квітня народився Леонардо да Вінчі,  італійський художник (живописець, скульптор, архітектор) і вчений (анатом, натураліст), винахідник, письменник, музикант, один з найбільших представників мистецтва Високого Відродження, яскравий приклад «універсальної людини».

"Мона Ліза"
«Портрет пані Лізи дель Джокондо»
Нині Леонардо найбільше відомий як художник. Проте сам Да Вінчі в різні періоди свого життя вважав себе найперше інженером або ученим. Він віддавав образотворчому мистецтву не дуже багато часу і працював поволі. Тому художня спадщина Леонардо кількісно невелика, а низка його робіт втрачена або значно пошкоджена. Проте його внесок в світову художню культуру є винятково важливим навіть на тлі тієї когорти геніїв, яку дало Італійське Відродження.

Завдяки його роботам мистецтво живопису перейшло на якісно новий етап свого розвитку. Художники Ренесансу рішуче відмовлялися від багатьох умовностей середньовічного мистецтва. 

Це було спрямування у бік реалізму і багато було досягнуто у вивченні перспективи, анатомії, більшої свободи в композиційних рішеннях. Але в плані живописності, роботи з фарбою, художники були доволі умовні і скуті. Лінія на картині чітко окреслювала предмет, і зображення мало вигляд розфарбованого малюнка. Найбільш умовним був пейзаж, який грав другорядну роль. 

Леонардо усвідомив і втілив нову живописну техніку. У нього лінія має право на розмитість, бо так ми її бачимо. Він усвідомив явища розсіювання світла в повітрі і виникнення серпанку, (сфумато), між глядачем і зображеним предметом, який пом'якшує колірні контрасти і лінії. У результаті реалізм у живопису перейшов на якісно новий рівень.

Леонардо першим пояснив, чому небо синє. У книзі «Про живопис» він писав: «Синява неба відбувається завдяки товщі освітлених частинок повітря, яка розташована між Землею і знаходиться вгорі чорнотою».

"Пані з горностаєм"

Леонардо не залишив жодного автопортрету, який би міг йому бути однозначно приписаний. Вчені засумнівалися в тому, що знаменитий автопортрет сангіною Леонардо (традиційно датується 1512-1515 роками), що зображує його в старості, є таким. Вважають, що, можливо, це всього лише етюд голови апостола для «Таємної вечері». 

Сумніви в тому, що це автопортрет художника, висловлювалися з XIX століття, останнім їх висловив недавно один з найбільших фахівців з Леонардо, професор П'єтро Марані. Італійські вчені заявили про виявлення раннього автопортрета Леонардо да Вінчі. Відкриття належить журналісту П'єро Анджела.

Леонардо віртуозно грав на лірі. Коли в суді Мілана розглядалася справа Леонардо, він фігурував там саме як музикант, а не як художник чи винахідник.

Ми в художній школі, зрозуміла річ, розповідаємо про Леонардо як про художника. Втім, не можемо стриматись та повідомити вам про його найвизначніші винаходи в різних сферах. Найвидатнішими винаходами да Вінчі є: орнітоптер, гідрокостюм, парашут, трьохствольна зброя, великий безперервний оргАн, шлюз да Вінчі, водолазний костюм, механічний робот (1495 рік!!!), танк, механічний лев, катапульта та аероплан.... А скільки ще невідкритих таємниць зберігається в приватних колекціях з його креслень?!

А що ви знаєте про Леонардо да Вінчі? 

Підготувала вчитель Омельчук Є.В., всі тексти та фото взяти із відкритих інтернет-джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар