четвер, 9 квітня 2020 р.

Космос і мистецтво: супрематизм

Космос в супрематизмі - одна з ключових тем супрематизму, що з'явилася в 1916-1918 роках в графічних і живописних роботах Казимира Малевича і в подальшому розвинута в роботах його учнів.



Історія

Мистецтвознавець Дмитро Горбачов так публічно висловився про тему космосу в супрематизмі в 2016 році на виставці «Малевич +» в Києві:

«... Малевич називав свій супрематизм« моделлю космосу ». Говорив, як в космосі немає ваги - і у нього немає, як в космосі обертаються геометричні фігури - так і у нього, в космосі немає горизонту і перспективи - і у нього те ж саме. А ще космос тримається на ритмі, і Малевич одним з перших відкрив привабливість ритму для композиції. До нього вважалося, що в живопису головне - сюжет. А він довів, що ритм є найважливішим енергетичним важелем мистецтва, більш того, цим ритмом можна керувати. У цьому - сенс і головна ознака мистецтва. »



Казимир Малевич. Малюнки супрем в просторі. 1916-1918

Подальший розвиток ідей Казимира Малевича пов'язано з іменами учасників очолюваного К. Малевичем вітебського Уновис (*) Еля Лисицького і Лазаря Хідекелі.

* - Уновис ( «Утвердители нового искусства») - авангардне мистецьке об'єднання, створене К. С. Малевичем в Вітебську (Білорусь)

Ель Лисицький створює в Вітебську свої Проун - аксонометричні зображення знаходяться в рівновазі різних за формою геометричних тіл, то спочивають на твердій основі, то як би ширяють у космічному просторі. Після від'їзду Лисицького з Вітебська архітектурну студію Уновис очолив Лазар Хідекель, який, усвідомив ці форми як космічні станції. Супрематические структури і обсяги сприймаються ним як космічні житла майбутніх землян.

Підготувала вчитель образотворчого мистецтва та компьютерної графіки Омельчук Єлізавета Василівна

Немає коментарів:

Дописати коментар