середу, 21 травня 2014 р.

Відкрито пам’ятник письменнику Оноре де Бальзаку

         20 травня, в день 215-річчя з дня народження французького письменника-реаліста Оноре де Бальзака, у Фастові, на території костелу Воздвиження Святого Хреста, з благословення настоятеля отця Михайла, і за сприяння отця Яна Піонтковського  відкрито пам’ятник письменнику, класику світової і європейської літератури Оноре де Бальзаку.

         Було надане слово автору, скульптору Анатолію Древецькому, директору Фастівського державного краєзнавчого музею Тетяні Неліній та настоятелю отцю Михайлу.
         Бальзак Оноре де з 1829 року написав 90 романів і оповідань під загальною назвою «Людська комедія» і багато інших романів. В Парижі письменник познайомився з поляками з України,  Елеонорою Ганською і Єлизаветою Браницькою - дружиною князя Михайла Воронцова. Обидві жінки-красуні були відомими в Європі меценатками і шанувальниками мистецтва. Ганська мала маєток в селі Верхівня, що на Житомирщині, а Браницька, дочка Олександри Василівни Браницької, мала маєтки в місті Біла Церква, Києві, і на Фастівщині, їй належали села Паляниченці, Півні, Яхни, Малополовецьке, Кожанка, Зубарі, Триліси, Королівка, Пилипівка, Бортники, а її матері Олександрі належав 2 роки і Фастів, який вона передала біскупу.

         Бальзак  одружився на Ганській і оселився у с. Верхівня, що під Бердичевом. Щасливо жив і писав, проникся вірою. Мандрував з дружиною і часто бував у Браницьких в місті Біла Церква та Києві. Мандрував через маєтки Єлизавети Браницької і Фастівщиною, милуючись краєвидами,  культовими спорудами і палацами Браницьких. Можливо, був і у Фастові.

         Великий французький скульптор Роден залишив в бронзі безсмертний образ Бальзака. Після нетривалої тяжкої хвороби, в Парижі, у 50 років Оноре де Бальзак помирає, де і похований.
         Пам’ятник письменнику у Фастові підкреслює європейський рівень нашого міста, говорить про зв’язки французького, польського і українського народу.
До пам’ятника громадськістю було покладено квіти.
Анатолій Древецький.



Немає коментарів:

Дописати коментар