понеділок, 18 травня 2020 р.

18 травня - День Європи. Що ми знаємо про Європу?

Євро́па — частина світу в Північній півкулі. Омивається морями (Карським, Баренцовим, Білим, Норвезьким ) Північного Льодовитиго океану на півночі, Атлантичним океаном та його морями (Балтійським, Північним, Ірландським, Середземним, Мармуровим, Чорним, Азовським ) на заході та  півдні.

 На сході та південному сході відокремлена від Азії Уральськими та Кавказькими горами, межа проходить по східному підніжжю Уралу по річці Емба до Каспійського моря, річок Кума і Манич до гирла Дону,Каспійським та Чорним морями. У зазначених межах площа Європи разом з островами - близько 10 млн. км2, площа островів - близько 730 тис. км2.

В Європі прийнято виділяти три великі частини: Східну, Західну і Центральну Європу.
Європа третя за кількістю населення частиною світу після Азії та Африки. Україна є найбільшою за площею країною Європи, не враховуючи європейську частину Російської Федерації, що є європейсько-азійською країною, Ватикан — найменшою.

Європа є одним з найбільш розвинутих регіонів світу. Вона завжди впливала і продовжує впливати на світову політику й економіку. Саме в Європі ще 450 р. до н. е. народилася демократія. Європа завжди була і є центром економічних і соціальних нововведень.



Європа є батьківщиною багатьох велетів культури, серед яких Данте і Сервантес, Шекспір і Гете, Мікеланджело і Рембрандт, Бетховен і Моцарт, Толстой і Достоєвський, Тарас Шевченко і Леся Українка. Проте, саме в Європі розпочалась Перша та Друга світові війни.

Європа завжди була й залишається центром економічного прогресу. Цьому сприяє міжнародна організація Європейський Союз (економічний та політичний союз, що об'єднує 27 незалежних держав-членів).Багато європейських країн належать до найбагатших у світі. Європа - це регіон, у якому ми живемо, розвиваємося й розбудовуємо незалежну Україну.




Ватикан, плоша Святого Петра

краєвиди Ірландії

Ціка факти про Європу

Тільки три країни мають території і в Європі, і в Азії одночасно - Казахстан, Росія і Туреччина.

Найбіднішою країною Європи вважається Молдова. Слідом за нею з невеликим відривом йде частково визнана республіка Косово.

Найменшою незалежною країною в Європі є Ватикан. Але взагалі тут є і інші карликові держави - Монако, Ліхтенштейн, Люксембург, Сан-Марино і Андорра.

Герцогство Люксембург примітне тим, що воно є найбагатшою країною не тільки в Європі, але і у всьому світі.

Вважається, що витоки європейської цивілізації походять з Стародавньої Греції. Саме стародавні греки вирішили умовно відокремити Азію від Європи.

Обидві світові війни, що охопили в результаті майже всю планету, починалися саме в Європі.

Найвідвідуванішою країною Європи є Франція, а найбільш відвідуваним містом - Париж.

Бельгію охоплює залізнична мережа, найщільніша не тільки в Європі, але і в світі.

З усіх країн Європи лише 27 входять в Європейський Союз.

Дві європейських держави, Франція і Данія, мають володіння на Американському континенті. У Данії це Гренландія, а у Франції - цілий ряд островів і Французька Гвіана.

На європейських просторах збереглися реліктові тропічні ліси. Велика їх частина розташована на території Боснії і Герцеговини.

Найстарішою країною Європи є Болгарія. Навіть її назва не змінювалося вже протягом 14 століть.

Єдина європейська країна, в якій немає комарів - Ісландія.

Великобританія щорічно отримує близько 7 мільйонів євро завдяки туристам, які намагаються виявити легендарне чудовисько в шотландському озері Лох-Несс.

Найбільше в світі мостів знаходиться не у Венеції, а в німецькому місті Гамбург.

У Чехії знаходиться найбільший замок в світі, Празький Град.

Дві країни Європи рік від року очолюють списки найщасливіших країн світу. Це Норвегія і Данія.

Підготувала матеріал учитель народознавства Фльока Жанна Станіславівна

Немає коментарів:

Дописати коментар