понеділок, 20 травня 2019 р.

Обережно, КЛІЩІ !

Обережно - кліщі: 
як уберегтися та що робити, якщо вас вкусили 

В Україні щороку з укусами кліщів до установ охорони здоров'я звертаються в середньому близько 20 тисяч людей. Особливу активізацію кліщів викликає потепління. "Підчепити" паразита можна в лісах, лісопарках, на садово-городніх ділянках, а також від тварин.



Ось кілька порад, які допоможуть уникнути укусів кліщів:

одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла, одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. На голову одягніть кепку, панаму чи інший убір.
Під час прогулянки через кожні дві години оглядати себе. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
Вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
Використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптеках, наносити згідно інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Якщо при огляді тіла виявили кліща, треба терміново його видалити. Для цього не обов’язково їздити та шукати лікаря.
Не панікуйте, швидко видаліть комаху.
Ви можете використати пінцет або ж пальцями, попередньо їх продезинфікувавши.
Рухайтеся колоподібними рухами без ривків.
У жодному разі не розчавлюйте комаху. Це підвищує шанси інфікування.
Не використовуйте олію та креми – це лише підвищить ризик інфікування.
Якщо кліщ вкусив дитину – не звертайтеся до травмпункту. Кожна хвилина важлива, не варто витрачати її на очікування в черзі.

Чи потрібно віддавати комаху до лабораторії?

Якщо коротко, то це недостатньо інформативно, дуже складно однозначно інтерпретувати отримані результати. Важливо, які частинки кліща залишаться, в якій формі він буде доставлений на аналізи. Наприклад, якщо кліщ був присмоктаний до тіла більше ніж 24 години, він уже встиг передати всі інфекційні збудники людині. Також не всі частинки кліща мають інфекційні спірохети. Не відомо, яку саме частинку комахи ви принесли в лабораторію.

Провідний інспектор Фастівського РС
ГУ ДСНС України у Київській області
А.В. Будовий

Немає коментарів:

Дописати коментар